Diabetes er en tilstand hvor kroppens evne til å regulere blodsukkernivået i blodet ikke lenger fungerer. Dette skyldes at kroppen ikke klarer å produsere tilstrekkelig mengder insulin, et hormon som senker blodsukkernivået.
Det finnes to typer diabetes – diabetes type1 og diabetes type2. Diabetes type1 rammer oftest barn og unge og betyr simpelthen at bukspyttkjertelen som normalt produserer insulin, ikke virker. For å stabiliserer blodsukkeret er disse menneskene avhengig av kunstig insulin som injiseres i kroppen. Diabetes type1 står for fem til ti prosent av all diabetes.
Diabetes type2 begynner gjerne med insulinresistens hvor cellene i kroppen ikke klarer å benytte insulin på en effektiv måte lenger. Bukspyttkjertelen må da kompensere dette med å produsere mer insulin. Etter hvert blir kjertelen utslitt og vil til slutt ikke klare å produsere insulin i det hele tatt. Type2 diabetes skyldes i hovedsak dårlig livsstilvalg som mangel på fysisk aktivitet, overvekt, dårlig ernæring og stress (Centers for Disease Control and Prevention. National Diabetes fact sheet:general information and national estimates on diabetes in the United States, 2005).
Alle organene i kroppen , ikke minst hjernen, er avhengig av et stabilt blodsukkernivå. Om blodsukkernivået bare blir litt endret kan dette få fatale konsekvenser. Vi har om lag en teskje med sukker sirkulerende i blodet. Om dette øker til en spiseskje vil vi dø. I USA spiser gjennomsnittet 75mg sukker pr dag. Med tanke på god helse bør tallet ligge på ca 15mg pr dag. Dette er mengden sukker/fruktose en moden mango inneholder.
Insulin øker celledeling. Dette betyr at vi eldes fortere, men også at kreftceller for lov å dele seg raskere.
Mer enn 80% av de som utvikler Diabetes type 2 er overvektig (Centers for Disease Control and Prevention. National Diabetes fact sheet:general information and national estimates on diabetes in the United States, 2005).